Ketchup, utvivlsomt Amerikas yndlingskrydderi, (tæt efterfulgt af mayonnaise og salsa) hældes på stort set alt.. Hvem kender ikke madspild en ketchupmisbruger, der ikke kan komme igennem ét måltid uden ketchup på noget. Eller måske er du selv uforskammet en.

En flaske ketchup findes i cirka 97 procent af amerikanske hjem, men den nuværende form, vi nyder, er relativt ny, i betragtning af at den undgå madspild har sine rødder i det gamle Kina. Oprindelsen af ordet ketchup menes at være sporet tilbage til et kinesisk ord, der løst kan oversættes som ke-tep eller kio-chiap. Eller muligvis fra et malaysisk sprog, der nogle gange omtales som kicap, kecap, ketjap. Forløberen til vores ketchup var faktisk en fermenteret fiskesauce lavet af indvolde af fisk, kødbiprodukter og sojabønner, normalt malet til en pasta. Denne blanding tilføjede ikke kun smag til maden, men var nem at opbevare på lange havrejser. Da det spredte sig langs krydderihandelsruter til Indonesien og Filippinerne, blev britiske handlende hooked på den krydrede, salte smag, og i begyndelsen af 1700-tallet. de tog prøver hjem til England og ændrede prompte den originale opskrift.

Selvom tomatplanter blev introduceret til England via Sydamerika i løbet af 1500-tallet, blev tomater bredt antaget for at være giftige sammen med andre medlemmer af natskyggefamilien (auberginer og kartofler). Den tidligste brug i England blev registreret i 1690 og stavet “catchup”; senere kom stavemåden “ketchup” omkring 1711, og den ændrede stavemåde “catsup” i 1730.

En hungersnød i Italien i slutningen af 1830’erne fik de udsultede overtroiske mennesker til endelig at prøve tomater, og befolkningen blev glædeligt overrasket, da ingen blev forgiftet,
fører til popularitet i hele Europa. Den første italienske tomatsauceopskrift dukkede op kort efter hungersnøden. Forestil dig italiensk madlavning uden tomat… utænkeligt.

Tomatketchup dukkede op i Amerika i begyndelsen af 1800-tallet. En driftig indfødt Philadelphia ved navn James Mease inkorporerede tomaten i sin opskrift, hvilket satte gang i en revolution af tomatbaseret ketchup. I 1896 anslog The New York Tribune, at tomatketchup var blevet Amerikas nationale krydderi og kunne findes “på hvert bord i landet.” Det var måske lidt af en overdrivelse på det tidspunkt, men bestemt profetisk for det kommende tyvende århundrede, især med introduktionen af hotdogs på de to verdensmesser: Chicago og St. Louis. Kokke og hjemmegående begyndte at søge efter ketchupopskrifter til at lave derhjemme sammen med den voksende popularitet af flaskeversioner. Mange kogebøger indeholdt opskrifter på ketchup lavet af østers, muslinger, svampe, valnødder, citroner og selleri, men amerikanerne var de første til at gøre tomaten til sin base for det værdsatte krydderi.

Med mange forskellige versioner af krydderiet allerede i USA, begyndte en Pittsburgh-forretningsmand ved navn Henry J. Heinz at producere ketchup i 1876 ved at bruge tomater og eddike som sine vigtigste ingredienser, og han dominerede snart det kommercielle marked (og gør det stadig). I 1905 havde virksomheden solgt fem millioner flasker ketchup. De første opskrifter Heinz prøvede indeholdt allehånde, nelliker, cayennepeber, muskatblomme og kanel. Et sekund
inkluderet peber, ingefær, sennepsfrø, sellerisalt, peberrod og brun farin, sammen med de to primære ingredienser, tomater og eddike. Snart blev landet hooked.